Hvem skal ta glukosebelastningen?

I Norge er det kvinner med høyere risiko for å utvikle svangerskapsdiabetes som får tilbud om å utføre en glukosebelastningstest. Svangerskapsdiabetes gir sjeldent symptomer, og man anbefaler kvinner som oppfyller en eller flere av følgende kriterier å utføre en test mellom svangerskapsuke 24-28:

  • Over 25 år og førstegangsfødende
  • Over 40 år og har født barn tidligere
  • BMI høyere enn 25 kg/m² (før-gravid vekt)
  • Etnisk bakgrunn fra Asia eller Afrika
  • Førstegradsslektninger med diabetes (mor, far, søsken) og/eller den gravide har fått påvist nedsatt glukosetoleranse i ikke-gravid tilstand

Ved tidligere svangerskap gjelder i tillegg: 

  • Alle med svangerskaps- og fødselskomplikasjoner som er assosiert med svangerskapsdiabetes (barn med fødselsvekt over 4500 g, fastsittende skuldre eller preeklampsi)
  • Tidligere påvist svangerskapsdiabetes

Ved kjent diabetes eller svangerskapsdiabetes skal det ikke utføres glukosebelastning.

Disse risikofaktorene brukes for å identifisere kvinner med en høyere risiko. Selv om ett eller flere av punktene over gjelder for deg, er det ikke sikkert at du kommer til å utvikle svangerskapsdiabetes. På samme måte kan kvinner som ikke har noen av disse risikofaktorene utvikle denne tilstanden likevel. Å benytte seg av slike risikofaktorer er derfor ikke den mest effektive metoden å identifisere svangerskapsdiabetes på, og i noen land testes derfor alle kvinner (uavhengig av riskofaktorer) for denne tilstanden.

Kan jeg ta HbA1c istedet?

HbA1c, også kalt langtidsblodsukkeret, er en blodprøve som gjenspeiler gjennomsnittlig blodglukose de siste 6-12 ukene. Dette er en enkel blodprøve som kan tas ikke-fastende, og det er denne testen som benyttes for å diagnostisere diabetes hos ikke-gravide. Hba1c er nyttig tidlig i svangerskapet for å finne kvinner med uoppdaget diabetes (inntil uke 16), men er ellers uegnet i svangerskapet. For å diagnostisere svangerskapsdiabetes brukes kun fastende glukose og/eller 2-timers prøve etter glukosebelastning, og ikke HbA1c. HbA1c ≥6,5 % (48 mmol/mol) er diagnostisk for diabetes (uansett tidspunkt i svangerskap) og det anbefales umiddelbar henvisning til poliklinikk som behandler kvinner med diabetes i svangerskapet. 

Ett svar til «Hvem skal ta glukosebelastningen?»

  1. […] Hvem skal ta glukosebelastningen? […]

    Liker

Legg igjen en kommentar

Blogg på WordPress.com.