Om glukosebelastning

Når du blir gravid skal fastlegen vurdere om du skal utføre en glukosebelastningstest for å avgjøre om du har svangerskapsdiabetes. Legen vil da vurdere om du har risiko for å utvikle svangerskapsdiabetes ut ifra bestemte kriterier (risikofaktorer), som du kan lese om her. Normalt får man en innkalling mellom svangerskapsuke 24 til 28.

womanlymag.com

Ved en slik test må du møte fastende til undersøkelsen (du kan drikke vann). Det tas først en blodprøve hvor ditt fastende blodsukker måles. Deretter vil du bli bedt om å drikke et glass med en glukoseblanding (sukkervann). Blodsukkeret måles deretter på nytt etter to timer. Testen forteller oss hvor mye blodsukkeret øker i blodet etter et sukkerinntak. Ved svangerskapsdiabetes vil enten det fastende blodsukkeret eller blodsukkeret etter to timer være forhøyet.

Diagnosen svangerskapsdiabetes stilles ved følgende glukoseverdier:

  • fastende glukose over 5.3  mmol/L
  • og/eller 2 timers glukose over 9.0 mmol/L 

Disse grenseverdiene ble lansert i 2017 og gjelder pr idag. Dersom du har fått opplyst andre verdier enn disse, er det sannsynligvis gamle grenseverdier som ikke er oppdatert hos legen/jordmor eller verdier som gjelder for ikke-gravide. Informer gjerne din lege om de nye retningslinjene og henvis til Helsedirektoratets hjemmeside.

Kan jeg ta HbA1c istedet?

HbA1c, også kalt langtidsblodsukkeret, er en blodprøve som gjenspeiler gjennomsnittlig blodglukose de siste 6-12 ukene. Dette er en enkel blodprøve som kan tas ikke-fastende, og det er denne testen som benyttes for å diagnostisere diabetes hos ikke-gravide.

Hba1c er nyttig tidlig i svangerskapet for å finne kvinner med uoppdaget diabetes (inntil uke 16), men er ellers uegnet i svangerskapet. For å diagnostisere svangerskapsdiabetes brukes kun fastende glukose og/eller 2-timers prøve ved glukosebelastning, og ikke HbA1c.

HbA1c ≥6,5 % (48 mmol/mol) er diagnostisk for diabetes (uansett tidspunkt i svangerskap) og det anbefales umiddelbar henvisning til poliklinikk som behandler kvinner med diabetes i svangerskapet. 

Legg igjen en kommentar

Blogg på WordPress.com.